I si tinguessis 20 anys menys, què faries?
/S’imaginen tenir 20 anys menys dels que tenim ara, amb els nostres coneixements i experiència actual?
La força és una de les nostres qualitats físiques essencials. La necessitem per aixecar-nos d’una cadira, per pujar i baixar escales, per tenir equilibri, per cuinar, per agafar els nostres fills en braços… Però també per prevenir molèsties articulars, dolors d’esquena i malalties reumatològiques, cardiovasculars, diabetis, etc. I permet, principalment, sentir-nos amb força. A qui no li agrada sentir-se amb força, tenir la sensació que podem fer el que volem, amb mobilitat, agilitat i sense molèsties? De vegades s’associa la idea de la força al fet d’estar musculat, però no és això al que em refereixo. Em refereixo al fet que els nostres músculs responguin adequadament a les nostres necessitats.
A més a més de la pèrdua de força provocada per l’edat, es produeix un cercle viciós que accelera la pèrdua, no només de força, sinó de totes les qualitats. A més edat -ja que disposo de menys força- em moc menys i pitjor. I a menys moviment, major deteriorament.
A la vida, la majoria de persones ens dividim entre els que volen canviar el que és impossible (Quixots), i els que s’adapten sense més ni més a les circumstàncies (Sancho Panzas). Tot i que sempre n’hi ha alguns d’intel·ligents que se situen just al mig; és a dir, accepten la realitat tal com és. I, partir d’aquesta acceptació, intenten millorar-la o canviar-la en mesura del que és possible, especialment pel que fa a les coses que només depenen de nosaltres mateixos.
Podem tornar 20 anys enrere en la nostra capacitat de gaudir de la força? Podem enfrontar-nos a l’envelliment?
Els meus amics del CEIMD (Centre d’Estudis i Medicina de l’Esport del Govern de Navarra), i de la Universitat pública de Navarra, els doctors Gorostiaga i Izquierdo, han estudiat aquest tema amb deteniment i ens diuen que sí, que podem tornar enrere. En un estudi realitzat amb dos grups de persones de 46 i 66 anys, van observar que després d’un entrenament continuat de força màxima i explosiva de dues sessions setmanals, els dos grups van millorar tant la seva força com la seva potència. El que és més sorprenent és que les persones de 66 anys assolien els valors que tenien els de 46 anys a l’inici de l’estudi. Per tant, s’imagina vostè, senyor o senyora que als 65 anys, podria tornar a tenir la mateixa força que quan en tenia 45? Com se sentiria vostè?
Només és qüestió de fer un entrenament amb suficient estímul i continuïtat. Tenim molta oferta i informació per fer esport o exercici al nostre abast. Totes les opcions tenen alguna cosa bona, si es fan bé. Hem de ser conscients, però, que si volem tornar a tenir la força de 20 anys enrere, no ho aconseguirem ballant salsa, o fent ioga, ‘spinning’ o natació. És necessari conèixer el nostre nivell actual, dissenyar un programa a la nostra mida per determinar quin és l’estímul adequat per obtenir la resposta adequada, i executar-lo amb continuïtat i perseverança.
No es tracta de viure més, es tracta de viure bé. Fins i tot per gaudir del que més ens agrada (ballar, esquiar, jugar a golf, tenis o pàdel, viatjar, etc), no és millor fer-ho en bones condicions?