Exercici físic i salud

En una xerrada informal amb el director d’una important instal·lació esportiva municipal, vam coincidir a comentar la sensació que vam tenir durant l’últim període de confinaments de les nostres instal·lacions. La conclusió va ser que, per les autoritats, el nostre sector no era un sector de pes o rellevància. Vam deduir que, en l’imaginari de la majoria de gent i, per tant, també dels nostres polítics i instàncies de govern, el sector de l’esport i l’exercici físic és quelcom més vinculat a l’oci, que a la influència real que pot tenir per a la salut.

Fa un parell d’anys, arran d’unes eleccions, no recordo quin diari va preguntar als candidats quin exercici físic feien. Tots estaven molt lluny de tenir un concepte clar d’exercici físic i salut. La majoria no feien res, i els que feien alguna cosa, ho vinculaven més a l’evasió i alleujament, que a realitzar un entrenament o exercici veritablement vinculat a la millora de la salut.

Aquest mes d’agost vaig rebre una trucada d’una persona interessada en els meus serveis, recomanat per un client fidel. Venia amb antecedents de ciàtica importants, de diversos mesos, i d’assistir a diferents fisioterapeutes, traumatòlegs i un neuròleg. Després d’exposar-me la seva situació, li vaig explicar tot el que li podia oferir, i què és el que requeria per a posar-ho en pràctica. Li vaig assegurar que, en un 90% de possibilitats, ho solucionaríem o milloraríem.

A mesura que jo anava parlant, l’home anava veient que, el que jo proposava, suposava un esforç, un canvi d’hàbits i de la forma de pensar respecte al seu cos. De sobte, em va plantejar una pregunta clau: “Em divertiré fent els teus entrenaments?” Li vaig dir que no es divertiria, però que segur es trobaria millor i milloraria. A més a més, li vaig recordar que teníem un 90% de possibilitats de solucionar el seu problema.

Què creieu que ha succeït…? Doncs que no ha tornat a trucar. Sovint, volem obtenir resultats fent allò que ens ve de gust, I això, no és possible. Els beneficis d’un bon desenvolupament de la força, la resistència, la flexibilitat i la coordinació de forma integral i planificada, generen un equilibri orgànic que ens permet gaudir d’una millor salut, prevenir lesions i malalties i mantenir l’autonomia a qualsevol edat de la nostra maduresa o vellesa.

L’oferta existent, majoritàriament, està basada en el que a la gent li agrada fer, i no en el que veritablement necessita. Un bon entrenament et proporciona el benestar necessari perquè no necessitis passar-ho bé amb tot el que facis, perquè, simplement, ja estàs bé.