I... quin exercici he de fer?

Fa algunes setmanes, em van convidar a un casament. En seure a taula, gran part dels que la compartíem em van preguntar: “Escolta, tu que et dediques a això de l’exercici físic, ja sé que he de fer exercici, però què he de fer? El metge em diu que nedi, però els articles dels diaris em diuen que caminant ja en tinc prou, i quan vaig al fisioterapeuta o a l’osteòpata -perquè em fa mal l’esquena- em recomana que faci uns exercicis cada matí. I, al final, no sé ben bé què he de fer en realitat.

El primer que us diré al respecte és que tots tenen part de raó, però com ja els he dit altres vegades, el resultat satisfactori no radica tant en les parts com en el conjunt.

En segon lloc, malgrat que els sorprengui: “Mai fer el que et ve de gust”. Quan ens regim per aquest criteri, habitualment, no encertem el que realment ens convé fer.

Recordo un client que vaig tenir fa uns anys: un empresari important, que va venir a comunicar-me que es donava de baixa dels meus serveis. Era un home que, aleshores, devia rondar els 65 anys, extremadament prim i flexible, i un home tranquil i serè. Les raons que em va esgrimir per donar-se de baixa van ser que li agradava més fer ioga.

Aquesta persona estava de forma natural, especialment dotada, per tenir un bon rendiment aeròbic i gaudir d’una bona flexibilitat, però no tant per gaudir d’uns bons nivells de força i massa muscular que donessin suport a les seves articulacions. Amb la seva decisió, va continuar entrenant les qualitats per les quals estava més dotat i, per tant, va deixar de banda les que més necessitava (força i coordinació) per a mantenir un bon equilibri psicofísic.

Escollir el tipus d’exercici que hem de fer comença per conèixer de forma clara les nostres necessitats reals. L’oferta no ens ho posa fàcil, tant per la seva quantitat, com pel perfil molt analític de cadascuna de les opcions (cada una serveix per a alguna cosa, però cap d’elles serveix per tot).

La correcta combinació de les cinc qualitats físiques principals (resistència aeròbica, força, flexibilitat, mobilitat articular i coordinació), adaptada a les característiques i necessitats de cadascú, és el verdader secret per fer l’entrenament adequat i obtenir beneficis tangibles per a la nostra salut i rendiment.

Cada dia hi ha més gent conscient que ha de fer exercici; ara tan sols falta fer-lo adequadament, amb qualitat i de forma intel·ligent. L’important no és apuntar-se al gimnàs sinó el que hi fem quan hi anem.

I pel que fa a fer el que ens ve de gust o no… “L’ocell no és feliç perquè canta, canta perquè és feliç”